Zorgvuldig onderzoek van aanbieders

Waar gaat het programma over

Gemeenten kunnen twijfels hebben bij kosten, kwaliteit en rechtmatigheid van Wmo maatwerkvoorzieningen of individuele Jeugdhulpvoorzieningen. Als zij besluiten om signalen van mogelijke onrechtmatigheden (zoals budgettekorten, hoge winsten bij aanbieders, klachten van cliënten en twijfels over besteding van pgb’s) te onderzoeken, lopen veel gemeenten vast. Vaak komt dit omdat gemeenten starten met een te eenzijdige insteek, waarbij ze op basis van een hypothese specifieke onrechtmatigheden willen bewijzen.

In deze training leer je de verschillende onderzoeksstrategieën en onderzoeksinstrumenten voor het onderzoeken van rechtmatigheid en kwaliteit van aanbieders.

Voor wie is het programma bedoeld

De training is gericht op inkoop- en contractmanagers, beleidsmedewerkers en toezichthouders.

Welke onderwerpen komen aan bod

Tijdens de training staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Rechtmatigheid van gedeclareerde zorg of ondersteuning
  • De dimensies van rechtmatigheid en kwaliteit
  • De 3 fases in het werken aan rechtmatigheid
  • Bestuurs- en/of privaat-rechterlijk kader
  • Stelsel van de gemeente
  • Vooronderzoek versus formeel onderzoek
  • Top-down onderzoeken (financiële rechtmatigheid en het stelsel van de gemeente)
  • Bottom-up onderzoeken (kwaliteit gerelateerde rechtmatigheid)
  • Principes van proportionaliteit en subsidiariteit
  • Randvoorwaarden voor materiele en detail-controles

Data

Wegens het Covid-19 virus kunnen onze open inschrijvingen helaas voorlopig niet doorgaan. Houd onze website in de gaten of stuur ons een bericht voor meer informatie.

Voor ieder leertraject geldt een minimaal aantal deelnemers.

Trainer

Huub Houben
Huub Houben is medisch directeur bij Argonaut Advies. Als zeer ervaren arts is hij gespecialiseerd in het onderzoeken van kwaliteit en rechtmatigheid binnen Wmo, Jeugdwet en de gezondheidszorg. Hij houdt hij zich onder andere bezig met het beoordelen van zorg- en ondersteuningsplannen, het uitvoeren van audits gericht op kwaliteit en rechtmatigheid bij zorgaanbieders en het beoordelen van stelsels en kaders zoals die door gemeenten voor Wmo of Jeugdwet geschapen zijn gemaakt.

Meer informatie

Wil je meer informatie, heb je specifieke vragen over deze training of ben je benieuwd wat wij verder voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 088 – 229 80 80 of vul hier het contactformulier in.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Contact